Het doel van de vereniging is het bevorderen van de belangstelling voor de geschiedenis van de stad en het waken over de in Schiedam aanwezige historische monumenten.

Boek over de distillateursfamilie Houtman

Grafisch ontwerper en schrijver Ingrid Scheinhardt presenteert haar nieuwste werk: het tweeluik Brieven aan Cornelisz Houtman. Een tweeluik in briefvorm waarin ze een levendig en intiem portret schetst van het bewogen leven van de familie Houtman uit Schiedam.

De boeken zijn onder meer verkrijgbaar bij de winkel van de Historische Vereniging Schiedam, boekhandel Post Scriptum in Schiedam, Het Schiedams Boekhuis, het Gemeentearchief Schiedam, en via de site van Bol en Boekwinkeltjes.

Het eerste deel richt zich op distillateur Albert Houtman (1817-1871), oprichter van A. Houtman & Co. te Schiedam en Delfshaven. Albert klom op van kuipersknecht tot distillateur en liet in 1857 een eigen schip bouwen om zijn jenever naar Amerika te exporteren. De naam van het schip, Johanna Frederika, vormt het startpunt van een zoektocht die verrassende ontdekkingen oplevert over zijn mogelijke afstamming van de zestiende-eeuwse ontdekkingsreiziger Frederik Houtman.

Het tweede deel volgt het leven van Willem Adriaan Houtman (1886-1968), een nazaat van de beroemde schilder Lucas van Leyden. Willem woonde met zijn gezin aan de Singel in Schiedam. Hij was een veelzijdig man: eigenaar van orgel- en pianohandel W.A. Houtman & Co., organist van de Julianakerk, waarvoor hij zelf het orgel ontwierp, mede-oprichter van de Gereformeerde Organistenvereniging, koordirigent en niet in de laatste plaats een fervent landschapschilder.

Met Brieven aan Cornelisz Houtman brengt Scheinhardt haar eigen familie-geschiedenis tot leven in een tweeluik, dat zowel historisch geïnteresseerden als Schiedammers zal aanspreken. Meer info over dit mooie tweeluik is te vinden op haar website: https://www.ingridscheinhardt.nl/brieven-aan-cornelisz-houtman/
Daar kun je ook de eerste hoofdstukken lezen!

Deel dit met je netwerk op sociale media