Het doel van de vereniging is het bevorderen van de belangstelling voor de geschiedenis van de stad en het waken over de in Schiedam aanwezige historische monumenten.

Expositie

Historische Vereniging stelt merchandising van de distilleerderijen ten toon

Schiedamser kan het haast niet, de nieuwe expositie van de Historische Vereniging Schiedam. In het bezoekerscentrum aan de Hoogstraat 74a zijn jeneverglaasjes, asbakken, dobbelstenen, onderzetters en nog veel andere gebruiksartikelen te zien waarmee de roemruchte distilleerderijen van Schiedam aan naamsbekendheid deden. Bovendien worden er spectaculaire etiketten getoond.

De jeneverbranche was een van de eerste Nederlandse bedrijfstakken, die het belang van merchandising onderkenden. Dat was al in de negentiende eeuw. Henk Hettinga, conservator en collectiebeheerder van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam heeft voor de tentoonstelling een keur aan voorwerpen bijeengebracht, destijds op grote schaal vervaardigd ter meerdere eer en glorie van Schiedamse distillateurs.

Ook op het gebied van etiketten en reclameplaten liepen de distillateurs voorop. Omdat jenever in gelijksoortige flessen verkocht werden, moest het merk er echt uitspringen. Daarom lieten de verschillende bedrijven kleurrijke etiketten ontwerpen. Ze kozen voor hun producten herkenbare namen die zich makkelijk lieten afbeelden: dubbele adelaar, zwarte prins, klaveren aas, kabouter. Dan waren ze ook voor analfabeten herkenbaar. Vroeger was dat belangrijk.

De expositie is georganiseerd door Willem Jongste, bestuurslid van de Historische Vereniging Schiedam.

Openingstijden: woensdag 10.30 – 12.30, vrijdag van 13.00 – 15.00 uur en zaterdag van 12.00 – 16.00 uur.

Deel dit met je netwerk op sociale media