Het doel van de vereniging is het bevorderen van de belangstelling voor de geschiedenis van de stad en het waken over de in Schiedam aanwezige historische monumenten.

Stolpersteine in Schiedam

Informatie over en plaats van Stolpersteine

Stolpersteine zijn het initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (Berlijn 1947) als eerbetoon aan de tijdens WOII omgebrachte medeburgers. Stichting Stolpersteine Schiedam (opgericht in 2013) coördineert het bestellen, plaatsen, onthullen en onderhouden van de Schiedamse struikelstenen en staat hierover in direct contact met Gunter Demnig en zijn organisatie.

Deze struikelstenen zijn 10 bij 10 cm groot en ze worden aangebracht in het trottoir voor de huizen waar slachtoffers van het nazi-regime tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het laatst in vrijheid hebben gewoond.

Door het plaatsen van deze persoonlijke herdenkingsstenen zullen de slachtoffers en hetgeen hen is aangedaan niet worden vergeten. In Nederland zijn er inmiddels in ruim 150 gemeenten in totaal enkele duizenden Stolpersteine geplaatst. Ze zijn voorzien van een messingplaatje met daarin gegraveerd: naam, geboortedatum, plaats en datum van overlijden.

Het doel van de Stichting is om in Schiedam een struikelsteen te plaatsen voor iedere medeburger die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het laatst in vrijheid woonde op een Schiedams adres en vervolgens is vermoord, omgekomen of vermist door het nazi-regime.

Zie ook de website stolpersteine schiedam

Deel dit met je netwerk op sociale media