Het doel van de vereniging is het bevorderen van de belangstelling voor de geschiedenis van de stad en het waken over de in Schiedam aanwezige historische monumenten.

Uitreiking ereschildje

Schildje voor Kerklaan nr. 12 (Kethel)

De Historische Vereniging Schiedam kent een schildje toe voor de vakkundige restauratie van Kerklaan nr. 12 in Kethel. Wethouder Anouschka Biekman (Monumenten) reikt het schildje uit op zaterdag 9 september. De eigenaren Martijn en Mascha Barendregt hebben de afgelopen zes jaar het pand aan Kerklaan 12 grondig gerenoveerd en gerestaureerd.

Het huis op de hoek van de Kerklaan en de Meeuwensingel heeft een lange geschiedenis van verbouwen, afbreken en herstel. Het werd in de 18e eeuw gebouwd als woonhuis. Op oude ansichtkaarten is nog te zien dat de voorgevel een klokgevel was. Aan het begin van de 20ste eeuw is deze vervangen door een gewone puntgevel.

Martijn Barendregt werkt bij een restauratie-aannemer.Dat hij met liefde zijn vak uitoefent, zie je aan de wijze waarop hij zijn huis heeft gerestaureerd met ambachtelijke technieken en originele materialen. Voor de vernieuwde kozijnen werd mooi grenenhout gebruikt, voor de daken de oorspronkelijke Hollandse dakpannen en het metselwerk werd hersteld met dezelfde ijsselsteentjes als het bestaande werk. De stalen balken werden grotendeels vervangen door houten balken in oorspronkelijke afmetingen en detaillering. Bouwsporen, zoals bijvoorbeeld dichtgemetselde ramen zijn zichtbaar gebleven, zodat je de geschiedenis aan de gevels kunt aflezen. De oorspronkelijk aanwezige klokgevel is gereconstrueerd, wat het huis weer het oorspronkelijke karakter van een 300 jaar oud gebouw geeft.

Net als een groot deel van Kethel werd ook dit huis gebouwd op een in de grond aanwezige dikke zandlaag – een zogenaamde kreekrug. Deze stevige ondergrond zorgde ervoor dat de huizen, en ook de kerk, in al die eeuwen maar weinig zijn verzakt. Best knap – zonder onderheid te zijn met palen. Ook dit huis is nauwelijks verzakt, maar doordat de Meeuwensingel flink is opgehoogd, is het huis wel lager komen te liggen dan de omgeving. Om eventuele wateroverlast te voorkomen is er een drainage rondom het huis aangelegd en komt er een voorraadvat onder de tuin als tijdelijk waterberging.

Er zijn nog enkele nieuwe elementen aan het huis toegevoegd, zoals dakkapellen en een erker aan de zijgevel. Bij de vormgeving van deze oorspronkelijk niet aanwezige dakkapellen is teruggegrepen op de oude bouwwijze, terwijl de erker een meer eigentijdse vormgeving heeft gekregen.

De Historische Vereniging Schiedam waardeert de manier waarop het huis is gerestaureerd en zijn historische karakter heeft behouden. Laat het een voorbeeld zijn voor toekomstige restauraties in Kethel en Schiedam. De Historische Vereniging Schiedam kent Kerklaan 12 vanwege deze geslaagde restauratie de eigenaren en het huis een ereschildje toe.

Bijgaande foto is uit 1978

Sinds 1978 heeft de Historische Vereniging Schiedam met regelmaat schildjes uitgereikt aan eigenaren voor goed uitgevoerde restauraties. Met de toekenning van dit schildje zijn er nu in totaal 74 panden in Schiedam die op deze wijze beloond zijn voor hun restauratie.

De uitreiking is op zaterdag 9 september om 11.00 uur in het Schepphuis door wethouder Anouschka Biekman.

Deel dit met je netwerk op sociale media