Het doel van de vereniging is het bevorderen van de belangstelling voor de geschiedenis van de stad en het waken over de in Schiedam aanwezige historische monumenten.

Eigen publicaties

Om niet te vergeten

OM NIET TE VERGETEN is een boek dat is uitgebracht door de Historische Vereniging Schiedam ter gelegenheid van 75 JAAR VRIJHEID. Het boek is samengesteld uit (delen van) artikelen gepubliceerd in de periode 1975 – 2019 in het tijdschrift Scyedam met als onderwerp de gebeurtenissen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Het boek is oorspronkelijk als e-book (in PDF formaat) uitgebracht. De digitale versie is omgezet naar een “papieren” versie. Download hier het e-book.

Herinneringen aan Schiedam

Dat Schiedam in de loop der jaren is veranderd hoeft geen betoog. De Historische Vereniging Schiedam heeft dat in deze jubileumuitgave met als bron een fotoboekje dat beelden van de stad van omstreeks 1900 bevat, duidelijk gemaakt door er foto’s van anno 2015 tegenover te plaatsen. Het is een boekje geworden dat straatbeelden met opmerkelijke  verschillen laat zien en dat tevens plekken toont waar weinig veranderd is. Kortom, een bijzonder boekje dat tot nadenken stemt…